Theatrale persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis vallen als zij in een groepje met andere mensen staan vaak op. Ze zorgen dat ze de aandacht krijgen door wat ze zeggen, doen en hoe ze er uit zien. Ze kunnen het moeilijk vinden als ze niet alle aandacht krijgen. Dit maakt onzeker, boos of verdrietig. Emoties worden sterk getoond, vaak sterker dan verwacht in een bepaalde situatie.

Wat is het

De patiënt met een theatrale persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door overdreven emotionaliteit en aandacht vragen. De patiënt voelt zich ongemakkelijk wanneer hij niet in het centrum van de belangstelling staat (middelpunt van het drama), toont snel wisselende en oppervlakkige gevoelens, gebruikt fysieke verschijning om aandacht op zich te vestigen, is suggestibel en beleeft de verhoudingen met anderen als meer intiem dan deze in werkelijkheid zijn.

Symptomen

De kenmerken beginnen in de vroege volwassenheid en komen in verschillende situaties voor. U hebt vijf of meer van onderstaande symptomen:

 1. U voelt u niet prettig als u niet alle aandacht krijgt in een gezelschap
 2. Ongepast seksueel verleidend of provocerend gedrag
 3. U toont oppervlakkige en wisselende gevoelens
 4. Opvallend uiterlijk
 5. Uw manier van praten is vol uitdrukking en niet gedetailleerd
 6. U vindt dat zich in uw leven veel drama afspeelt en uit uw emoties overdreven
 7. U bent gemakkelijk te beïnvloeden of geraakt door anderen/omstandigheden
 8. U beoordeelt uw relatie met een persoon intiemer dan hij/zij

Ontstaan

Persoonlijkheidsproblemen ontstaan als mensen:

 1. Kwetsbaar zijn, vaak vanaf de geboorte: de persoon heeft verschillende eigenschappen van zijn ouders geërfd die samen een slechte combinatie zijn

  en:
 2. een gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen meegemaakt hebben, vaak als personen jong zijn: mensen hebben als kind een veilige en stimulerende omgeving nodig. Dit geeft ze de kans om zich te ontwikkelen tot een sterke en stabiele volwassene.

We weten nu niet precies welke kenmerken die er bij de geboorte al zijn, een mens kwetsbaar maken. En ook niet precies welke gebeurtenissen er voor zorgen dat iemand die kwetsbaar is, hier voor lange tijd problemen door krijgt.
 

Behandeling

Psychotherapie is het belangrijkste onderdeel van de behandeling voor deze persoonlijkheidsstoornis. De psychotherapie zal er bij aanvang op gericht zijn dat de patiënt en de behandelaar ontdekken wat ze willen bereiken, en hoe. Ook kan cognitieve therapie kan nuttig zijn. Bespreken hoe het werkt in het menselijk brein met emoties en de omgang met anderen geeft inzicht, en kan gerust stellen.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer