Schizoïde persoonlijkheidsstoornis

Iemand met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis zal weinig contact hebben met vrienden of andere mensen uit zijn omgeving. Het liefst is hij of zij alleen. Een rijke fantasie helpt soms voor het gebrek aan menselijk contact. Maar mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis weten wel wat echt is en wat fantasie.

Wat is het

De patiënt heeft vanaf het begin van de volwassenheid weinig behoefte aan omgang met anderen. Ook heeft hij moeite met het uiten van gevoelens. Zijn voorkeur gaat uit naar bezigheden die hij alleen kan uitvoeren. Hij beleeft weinig plezier, lof en kritiek laten hem onverschillig en hij onderscheidt zich door gevoelsarmoede en kilheid (Kalus, Bernstein & Siever, 1993).

Symptomen

De kenmerken beginnen in de vroege volwassenheid en komen in verschillende situaties voor. U hebt vier of meer van onderstaande symtomen als u een schizoïde persoonlijkheidsstoornis hebt:

 1. U wilt geen hechte relatie en geniet er niet van als u deze wel hebt (bijvoorbeeld met uw familie)
 2. U doet liever dingen die u alleen moet doen
 3. U heeft weinig of geen interesse in seks met een ander
 4. U vindt niet veel leuk om te doen
 5. U hebt geen intieme vrienden
 6. Complimenten of kritiek door anderen doet u niet veel
 7. U hebt weinig emotie

Ontstaan

Persoonlijkheidsproblemen ontstaan als mensen:

 1. Kwetsbaar zijn, vaak vanaf de geboorte: de persoon heeft verschillende eigenschappen van zijn ouders geërfd die samen een slechte combinatie zijn

  en:
 2. een gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen meegemaakt hebben, vaak als personen jong zijn: mensen hebben als kind een veilige en stimulerende omgeving nodig. Dit geeft ze de kans om zich te ontwikkelen tot een sterke en stabiele volwassene.

We weten nu niet precies welke kenmerken die er bij de geboorte al zijn, een mens kwetsbaar maken. En ook niet precies welke gebeurtenissen er voor zorgen dat iemand die kwetsbaar is, hier voor lange tijd problemen door krijgt.
 

Behandeling

Psychotherapie is het belangrijkste onderdeel van de behandeling voor deze persoonlijkheidsstoornis. Groepstherapie kan erg waardevol zijn, maar is niet gemakkelijk.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer