Paranoïde persoonlijkheidsstoornis

Het leven van mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis is vol met mensen die zij niet vertrouwen. Het is moeilijk om dit negatieve idee over de wereld te veranderen. Door de negatieve gedachten over de mensen om hen heen zijn mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis soms angstig, kwetsbaar of juist heel snel boos.

Wat is het

De patiënt verdenkt anderen van slechte bedoelingen, bijvoorbeeld dat ze hem misbruiken of bedriegen. De patiënt zoekt ook achter vriendelijk bedoelde opmerkingen iets kwaadaardigs, is niet vergevingsgezind en kan zijn partner er zonder reden van verdenken hem ontrouw te zijn (Van der Molen, Perreijn & van den Hout, 1997).

Symptomen

De kenmerken beginnen in de vroege volwassenheid en komen in verschillende situaties voor. U hebt vier of meer van onderstaande symptomen als u een paranoïde persoonlijkheidsstoornis hebt:

 1. U denkt dat anderen u uit zullen buiten of zullen benadelen
 2. U twijfelt eraan of u de mensen om u heen kunt vertrouwen, maar kunt niet of moeilijk uitleggen waarom u twijfelt
 3. U deelt niet graag informatie met anderen omdat u bang bent dat dit tegen u gebruikt zal worden
 4. U denkt dat er vernederende of bedreigende boodschappen zitten in onschuldige opmerkingen of gebeurtenissen
 5. U bent altijd ‘in de weerstand’ 
 6. U voelt u persoonlijk aangevallen en reageert snel boos of agressief
 7. U vertrouwt uw partner niet

Ontstaan

Persoonlijkheidsproblemen ontstaan als mensen:

 1. Kwetsbaar zijn, vaak vanaf de geboorte: de persoon heeft verschillende eigenschappen van zijn ouders geërfd die samen een slechte combinatie zijn

  en:
 2. een gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen meegemaakt hebben, vaak als personen jong zijn: mensen hebben als kind een veilige en stimulerende omgeving nodig. Dit geeft ze de kans om zich te ontwikkelen tot een sterke en stabiele volwassene.

We weten nu niet precies welke kenmerken die er bij de geboorte al zijn, een mens kwetsbaar maken. En ook niet precies welke gebeurtenissen er voor zorgen dat iemand die kwetsbaar is, hier voor lange tijd problemen door krijgt.
 

Behandeling

Psychotherapie is het belangrijkste onderdeel van de behandeling voor deze persoonlijkheidsstoornis. Een veelgebruikte vorm is transference-focused psychotherapy. Ook helpen cognitieve therapie en de vaardigheidstraining om emoties te reguleren (VERS) u vooruit.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer