Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis

Deze stoornis wordt ook wel de dwangmatige persoonlijkheidsstoornis genoemd. Het lukt deze mensen niet om iets voor elkaar te krijgen omdat ze het perfect willen doen. Alles in het leven proberen ze te organiseren zodat het 'goed' verloopt.

Wat is het

Mensen met een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis hebben er last van dat ze niet flexibel kunnen zijn. Ze hebben behoefte aan veel orde en kunnen moeilijk afwijken van regels of procedures. Ze zijn vaak perfectionistisch en proberen alles te beheersen. Hierdoor zijn ze niet of moeilijk flexibel, open en efficiënt.

Symptomen

De kenmerken beginnen in de vroege volwassenheid en komen in verschillende situaties voor. U hebt vijf of meer van onderstaande symptomen:

 1. U verliest uzelf in het maken van lijstjes, schema’s en andere manieren waarop u orde aanbrengt
 2. Door uw wens om iets perfect te maken, durft u het nooit af te maken
 3. Plezierige activiteiten vindt u minder belangrijk dan werk
 4. U houdt sterk vast aan ethische en morele overtuigingen
 5. U gooit waardeloze spullen moeilijk weg
 6. Samenwerken is alleen mogelijk als de persoon het op uw manier doet
 7. U vindt geld uitgeven moeilijk
 8. U bent rigide en halsstarrig
   

Ontstaan

Persoonlijkheidsproblemen ontstaan als mensen:

 1. Kwetsbaar zijn, vaak vanaf de geboorte: de persoon heeft verschillende eigenschappen van zijn ouders geërfd die samen een slechte combinatie zijn

  en:
 2. een gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen meegemaakt hebben, vaak als personen jong zijn: mensen hebben als kind een veilige en stimulerende omgeving nodig. Dit geeft ze de kans om zich te ontwikkelen tot een sterke en stabiele volwassene.

We weten nu niet precies welke kenmerken die er bij de geboorte al zijn, een mens kwetsbaar maken. En ook niet precies welke gebeurtenissen er voor zorgen dat iemand die kwetsbaar is, hier voor lange tijd problemen door krijgt.
 

Behandeling

Psychotherapie is het belangrijkste onderdeel van de behandeling voor deze persoonlijkheidsstoornis. Mensen met deze stoornis zijn gewend in structuren te denken. Hiervan kan gebruik gemaakt worden in de therapie. Therapievormen die werken bij deze stoornis zijn gestructureerd en gaan vooral in op het ontrafelen van het denken en toetsen of de aannames realistisch zijn. Het is moeilijker om in gesprek te zijn over emoties, maar dit kan wel een belangrijk onderdeel zijn van de aanpak. Meestal is het nodig dat deze mensen leren zich beter te uiten, hun emoties en hun gedachten te leren delen met anderen. Ze wensen meer zelfvertrouwen te krijgen en minder angst en/of schuldgevoel te hebben. Cognitieve therapie is hiervoor bruikbaar.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer