Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Voor iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is het moeilijk om zich in te leven in een ander. Dit vindt hij of zij ook niet zo belangrijk. Het zelfbeeld van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is zeer positief. Gewenste eigenschappen schrijft hij of zij aan zichzelf toe. Hij of zij is erg op zoek naar bewondering door anderen. 

Wat is het

De patiënt met deze stoornis is steeds bezig met zijn eigen grootheid (in fantasie of gedrag) en wordt gedreven door de behoefte aan bewondering; in empathisch opzicht schiet hij ernstig tekort. De patiënt vindt zichzelf fantastisch, enorm belangrijk, gebruikt de medemens om zijn eigen doelen te bereiken, meent speciale voorrechten te bezitten en heeft een hooghartige houding.

Symptomen

De kenmerken beginnen in de vroege volwassenheid en komen in verschillende situaties voor. U hebt vijf of meer van onderstaande symptomen:

 1. U vindt uzelf bijzonder belangrijk
 2. U houdt u bezig met fantasieën over het ultiem bereikbare
 3. U vindt uzelf speciaal of uniek en kan slechts door een selecte groep begrepen worden
 4. U kunt iets of iemand erg bewonderen
 5. U vindt dat u meer recht hebt dan anderen
 6. Om uw doelen te bereiken buit u anderen uit
 7. Aan een ander zijn gevoel heeft u geen boodschap
 8. Jaloers
 9. Arrogant in gedrag of overtuiging

Ontstaan

Persoonlijkheidsproblemen ontstaan als mensen:

 1. Kwetsbaar zijn, vaak vanaf de geboorte: de persoon heeft verschillende eigenschappen van zijn ouders geërfd die samen een slechte combinatie zijn

  en:
 2. een gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen meegemaakt hebben, vaak als personen jong zijn: mensen hebben als kind een veilige en stimulerende omgeving nodig. Dit geeft ze de kans om zich te ontwikkelen tot een sterke en stabiele volwassene.

We weten nu niet precies welke kenmerken die er bij de geboorte al zijn, een mens kwetsbaar maken. En ook niet precies welke gebeurtenissen er voor zorgen dat iemand die kwetsbaar is, hier voor lange tijd problemen door krijgt.
 

Behandeling

Een effectieve vorm van psychotherapie is de ontdekkende therapie. In gesprekken leert de persoon zichzelf beter kennen. De transference-focused psychotherapy,wordt steeds meer ingezet in de behandeling van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer