Borderline persoonlijkheidsstoornis

De borderline persoonlijkheidsstoornis is een ernstige persoonlijkheidsstoornis, met een vaak chronisch verloop. De problematiek wordt gekenmerkt door terugkerende crises, opnames, automutilatie, suïcidepogingen, verslavingen en depressieve, angstige en agressieve episodes.

Wat is het

Patiënten kunnen erg veel last hebben van problemen door verslavingen, of doordat ze het moeilijk vinden om stabiele persoonlijke relaties op te bouwen en/of om een opleiding of baan vol te houden. Bij veel patiënten is sprake van seksueel en/of emotioneel misbruik in de kindertijd. De stoornis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Er bestaat een hoge comorbiditeit van borderline persoonlijkheidsstoornis met middelengebruik. Dullit e.a. vonden in 1990 dat 67% van de psychiatrische problemen deze comorbide problematiek had. In een studie van 1995 vonden Miller, Belkins en Gibbons dat 25% van de psychiatrische patiënten borderlineproblemen en verslavingsproblemen had. Trull en Sher (2000) vonden dat het percentage borderline persoonlijkheidsstoornis-patiënten dat hulp zocht voor hun verslavingsprobleem varieerde van 5,2% tot 65%. Andere studies bevestigen de hoge mate van comorbiditeit. Dit valt ook wel te verwachten omdat impulsiviteit zowel een van de diagnostische criteria is van borderline persoonlijkheidsstoornis als van verslaving/middelengebruik.

Symptomen

Vanaf de vroege volwassenheid heeft u last van vijf of meer van de volgende symptomen:

 1. U doet er alles aan niet verlaten te worden
 2. Instabiele en intense relaties
 3. U weet niet goed wie u bent
 4. Schadelijk impulsief gedrag (teveel geld uitgeven bijvoorbeeld)
 5. Meer dan een keer suïcidale gedragingen
 6. Hevige niet passende emoties
 7. U voelt altijd leegte
 8. Veel en geen controle over uw woede
 9. Bij stress krijgt u paranoïde ideeën over uw bestaan of u komt ‘ver vanuzelf af te staan’ voor uw gevoel

Ontstaan

Persoonlijkheidsproblemen ontstaan als mensen:

 1. Kwetsbaar zijn, vaak vanaf de geboorte: de persoon heeft verschillende eigenschappen van zijn ouders geërfd die samen een slechte combinatie zijn

  en:
 2. een gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen meegemaakt hebben, vaak als personen jong zijn: mensen hebben als kind een veilige en stimulerende omgeving nodig. Dit geeft ze de kans om zich te ontwikkelen tot een sterke en stabiele volwassene.

We weten nu niet precies welke kenmerken die er bij de geboorte al zijn, een mens kwetsbaar maken. En ook niet precies welke gebeurtenissen er voor zorgen dat iemand die kwetsbaar is, hier voor lange tijd problemen door krijgt.
 

Behandeling

Geschikte psycho-therapievormen voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis zijn dialectische gedragstherapie, schematherapie en Mentaliseren bevorderende therapie.

Groepstherapie is voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis erg nuttig.
Mensen met deze stoornis hebben hier zelf erg last van. Dit kan juist helpen om de therapie vol te houden.

Het gebruiken van medicijnen kan onderdeel zijn van de behandeling. Kleine doses antipsychotica kunnen helpen om zo helder mogelijk te kunnen waarnemen, en minder last te hebben van angsten. Mensen die last hebben impulsief en agressief gedrag, dysforie, angst en vervormde ideeën over de wereld krijgen soms ook kleine doses antipsychotica. Zij kunnen het algeheel functioneren verbeteren. Mannen worden minder impulsief en agressief als zij antidepressiva nemen. Vrouwen hebben minder last van stemmingswisselingen door antidepressiva.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer