Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis doen niets zonder de hulp van anderen. Ze maken zichzelf minder belangrijk dan degene met wie ze zijn. En ze hebben er veel voor over om door de ander geaccepteerd te worden en blijven. Dit maakt dat mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis een makkelijk slachtoffer zijn voor mensen met kwade bedoelingen.

Wat is het

Het centrale kenmerk van de afhankelijke persoonlijkheidstoornis – de behoefte om verzorgd te worden, die tot ondergeschikt en aanklampend gedrag leidt – kan heel goed het gevolg zijn van een andere stoornis, bijvoorbeeld de paniekstoornis, waarbij de patiënt zich aan partner of ouders vastklampt in de hoop dat de gevreesde catastrofe aan hem voorbij zal gaan.

Symptomen

De kenmerken beginnen in de vroege volwassenheid en komen in verschillende situaties voor. U hebt vijf of meer van onderstaande symptomen:

 1. U hebt anderen veel nodig om zelf beslissingen te nemen
 2. U wil dat anderen de verantwoordelijkheid voor uw leven overnemen
 3. U zegt het niet als u het oneens bent met iemand omdat hij/zij u daarna niet meer zal steunen
 4. U start geen projecten, nieuwe activiteiten
 5. U gaat over uw eigen grenzen om zorg en steun van een ander te krijgen
 6. U denkt dat u niet voor uzelf kan zorgen en bent daarom ongelukkig als u alleen bent
 7. Als uw relatie uit gaat dan zoekt u gelijk een nieuwe partner
 8. U bent overdreven bang om alleen (over) te blijven
   

Ontstaan

Persoonlijkheidsproblemen ontstaan als mensen:

 1. Kwetsbaar zijn, vaak vanaf de geboorte: de persoon heeft verschillende eigenschappen van zijn ouders geërfd die samen een slechte combinatie zijn

  en:
 2. een gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen meegemaakt hebben, vaak als personen jong zijn: mensen hebben als kind een veilige en stimulerende omgeving nodig. Dit geeft ze de kans om zich te ontwikkelen tot een sterke en stabiele volwassene.

We weten nu niet precies welke kenmerken die er bij de geboorte al zijn, een mens kwetsbaar maken. En ook niet precies welke gebeurtenissen er voor zorgen dat iemand die kwetsbaar is, hier voor lange tijd problemen door krijgt.
 

Behandeling

De behandeling voor mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan gericht zijn op het doen afnemen van symptomen (angsten bijvoorbeeld) en/of het opbouwen van een stabiel en positief zelfbeeld. Psychotherapie is het belangrijkste onderdeel van de behandeling voor deze persoonlijkheidsstoornis. Meestal is het nodig dat mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis leren zich beter te uiten, hun emoties en hun gedachten te leren delen met anderen. Ze wensen meer zelfvertrouwen te krijgen en minder angst en/of schuldgevoel te hebben. Cognitieve therapie is hiervoor bruikbaar.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer