Schizotypische persoonlijkheidsstoornis

Het meest opvallend bij mensen met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis is vaak hun gedrag. De manier van bewegen van het lichaam en van de ogen past niet bij de situatie. Omdat mensen met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis andere ideeën over de wereld hebben, kunnen ze moeilijk contact maken. En dit vinden zij vaak toch al lastig.

Wat is het

De stoornis manifesteert zich in tekorten in het sociale gedrag en in intieme relaties (buiten gezinsleden), in eigenaardigheden in de waarneming en het denken en in excentriek gedrag. Ook buitensporige sociale angst, die niet afneemt bij groeiende vertrouwdheid.

Symptomen

De kenmerken beginnen in de vroege volwassenheid en komen in verschillende situaties voor. U hebt vijf of meer van onderstaande symptomen als u een schizotypische persoonlijkheidsstoornis hebt:

 1. U denkt dat er dingen gebeuren speciaal voor u terwijl de gebeurtenis toeval is
 2. U gelooft in dingen die anderen niet normaal vinden
 3. U voelt, ziet, ruikt, merkt dingen en anderen niet 
 4. U praat anders dan anderen
 5. U bent achterdochtig of hebt paranoïde ideeën
 6. Uw emoties passen niet bij de gebeurtenissen
 7. U ziet er graag anders uit of gedraagt u anders
 8. U hebt geen intieme vrienden
 9. U bent angstig als u in contact bent met anderen en dit komt door uw (paranoïde) ideeën

Ontstaan

Persoonlijkheidsproblemen ontstaan als mensen:

 1. Kwetsbaar zijn, vaak vanaf de geboorte: de persoon heeft verschillende eigenschappen van zijn ouders geërfd die samen een slechte combinatie zijn

  en:
 2. een gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen meegemaakt hebben, vaak als personen jong zijn: mensen hebben als kind een veilige en stimulerende omgeving nodig. Dit geeft ze de kans om zich te ontwikkelen tot een sterke en stabiele volwassene.

We weten nu niet precies welke kenmerken die er bij de geboorte al zijn, een mens kwetsbaar maken. En ook niet precies welke gebeurtenissen er voor zorgen dat iemand die kwetsbaar is, hier voor lange tijd problemen door krijgt.
 

Behandeling

Psychotherapie is het belangrijkste onderdeel van de behandeling voor deze persoonlijkheidsstoornis. Naast psychotherapie wordt er bij deze stoornis soms medicatie voorgeschreven. Dit zijn antipsychotica in lage doseringen. Kleine doses antipsychotica kunnen helpen om zo helder mogelijk te kunnen waarnemen. Steunende en structurerende gesprekken helpen de patiënt grip te krijgen op de realiteit. Het verbeteren van de sociale vaardigheden kan, als dit nuttig is, onderdeel gemaakt worden van een psychotherapie, of in de vorm van een training gevolgd worden.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer