Antisociale persoonlijkheidsstoornis

Wat iemand denkt, voelt en doet is moeilijk te voorspellen bij mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Ook niet door een hele goede bekende. Hij of zij kan last hebben van stemmingswisselingen en het moeilijk vinden om zich in te houden om bepaalde dingen te doen/gebruiken. 

Wat is het

De patiënt met een antisociale persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door veelvuldig en ernstig grensoverschrijdend gedrag waarbij weinig rekening wordt gehouden met anderen. De stoornis wordt voornamelijk gediagnosticeerd bij mannen, al dan niet in combinatie met middelen. De stoornis manifesteert zich vaak al op jonge leeftijd. Veel patiënten zijn al voor hun vijftiende levensjaar met hulpverlening of justitie in aanraking gekomen. De patiënt met deze aandoening heeft geen respect voor de rechten van anderen; toont lichtgeraaktheid en agressie, is impulsief, bedriegt, veronachtzaamt de eigen veiligheid en die van anderen en heeft geen last van gewetenswroeging.

Symptomen

Vanaf 18 kan deze stoornis gediagnosticeerd worden. En voordat u 15 was moet u problemen hebben gehad doordat u weinig rekening hield met anderen in uw gedrag.
Verder hebt u drie of meer van onderstaande symptomen:

 1. Strafbaar gedrag
 2. Irritatie en agressie naar anderen
 3. Het lukt u niet een baan te behouden of andere structurele verplichtingen na te komen
 4. U denkt niet na over de toekomst
 5. U bent niet eerlijk over zaken waar u winst uit kunt halen
 6. Roekeloos en gevaarlijk gedrag
 7. Geen spijtgevoelens als u anderen benadeeld hebt

Ontstaan

Persoonlijkheidsproblemen ontstaan als mensen:

 1. Kwetsbaar zijn, vaak vanaf de geboorte: de persoon heeft verschillende eigenschappen van zijn ouders geërfd die samen een slechte combinatie zijn

  en:
 2. een gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen meegemaakt hebben, vaak als personen jong zijn: mensen hebben als kind een veilige en stimulerende omgeving nodig. Dit geeft ze de kans om zich te ontwikkelen tot een sterke en stabiele volwassene.

We weten nu niet precies welke kenmerken die er bij de geboorte al zijn, een mens kwetsbaar maken. En ook niet precies welke gebeurtenissen er voor zorgen dat iemand die kwetsbaar is, hier voor lange tijd problemen door krijgt.
 

Behandeling

De wens of noodzaak om gedrag te veranderen is de reden dat mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis vaak dialectische gedragstherapie volgen. Om patronen in het gedrag te doorbreken is een klinische opname soms van nut.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer