Sociale angststoornis (sociale fobie)

De sociale angststoornis werd vroeger ook wel sociale fobie genoemd. Veel mensen zijn bang voor specifieke situaties of dingen. Bijvoorbeeld autorijden, hoogte, dieren of injecties. Pas als een dergelijke angst lang aanhoudt – en iemand sterk beperkt in het dagelijkse leven – spreken we van een fobie. Mensen kunnen ook last hebben van een sociale fobie. Ze durven dan bijvoorbeeld niet naar een verjaardag of sportclub te gaan, uit angst beoordeeld te worden door anderen.

Wat is het?

Iemand met een sociale angststoornis is angstig in sociale situaties. Dat uit zich in lichamelijke angstklachten. Mensen met een sociale angststoornis vermijden zoveel mogelijk situaties met andere mensen (vreemden en/of bekenden), omdat ze bang zijn om bekeken te worden, te blozen, te trillen, te stotteren, kritiek te krijgen of de verkeerde dingen te doen of te zeggen. Allerlei sociale situaties worden hierdoor vermeden of men bedenkt uitvluchten om ze te vermijden. Soms gebruikt men alcohol of kalmeringsmiddelen om bepaalde situaties aan te kunnen.

Er zijn mensen die bang zijn voor één specifieke situatie, zoals angst om op een podium te staan. Anderen zijn bang voor meer situaties. Een sociale angststoornis heeft grote gevolgen voor hoe het gaat op school, het werk en thuis.

Symtomen

  • Sociale angst en vermijding van sociale situaties.
  • Angst om negatief beoordeeld te worden.
  • Zweten, trillen, blozen en andere lichamelijke reacties.
     

Behandeling

De sociale angststoornis is meestal goed te behandelen met sociale vaardigheidstraining en cognitieve gedragstherapie. Soms worden ook medicijnen voorgeschreven. Hier kunt u meer over lezen bij de behandeling van angststoornissen in het algemeen.
 

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer