XTC (MDMA)

Wat is het?

XTC is de fonetische afkorting van het Engelse woord ecstasy, dat extase betekent. XTC heeft zijn naam te danken aan het feit dat men er ‘extatisch’ van wordt. De werkzame stof in XTC is MDMA. Het is te verkrijgen in de vorm van pillen en capsules. Vaak worden er pillen onder de naam XTC verkocht terwijl er geen MDMA in zit maar een andere stof.

Gebruik

XTC-pillen worden geslikt. Maar ook MDMA poeder en kristal worden geslikt. Vaak met wat water.

Werking

XTC werkt stimulerend. Een gebruiker voelt zich energiek en minder geremd. Vaak kan men uren dansen. Ook krijgt men zin om te knuffelen en zelfs een verliefd gevoel. Een XTC pil werkt na 20 – 60 minuten. Het eerste uur hierna is het effect het sterkst. Het effect verdwijnt na 4 – 6 uur. Naast bovengenoemde werkingen kan men een stijf gevoel in de kaken, hartkloppingen, een droge keel en mond, misselijkheid en benauwdheid ervaren.

Verslavend

De gebruiker ervaart geen onthoudingsverschijnselen als hij stopt. Er is echter steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Er treedt dus gewenning op. Het risico op verslaving is klein. Soms is het wel zo dat situaties waarin vaak XTC werd gebruikt, niet meer leuk zijn zonder XTC.

Risico's

XTC kan waarschijnlijk leiden tot veranderingen in de hersenen. Hierdoor ontstaan problemen met het geheugen, de concentratie en de stemming. XTC pillen worden vaak verkocht terwijl de werkende stof MDMA er niet in zit. Er zit een andere stof in. De werking is dan anders en niet te voorspellen. Mensen die lang XTC gebruiken lopen meer kans op infecties. Sommige psychiatrische stoornissen kunnen getriggerd worden door het gebruik van XTC. Bijvoorbeeld depressies, angststoornissen en psychosen. XTC kan de lever dusdanig beschadigen dat er een transplantatie noodzakelijk is. In combinatie met andere drugs is XTC zeer riskant.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer