Nicotine

Wat is het?

Nicotine komt voor in de tabaksplant en ook in gedroogde tabak. Maar het komt ook voor in planten zoals tomaten, aardappelen en aubergine en ook in de bladeren van de cocaplant.

Gebruik

Nicotine wordt meestal gerookt. Maar omdat het ook voorkomt in ons voedsel, eten we het ook regelmatig. In het geval van nicotinepleisters wordt nicotine via de huid opgenomen in het bloed. Van daaruit verspreidt het zich over het hele lichaam.

Werking

Roken - de nicotine - zorgt voor een prettig ontspannen gevoel. Nicotine blokkeert het vrijkomen van insuline, waardoor er meer glucose in het bloed terecht komt. Een hoge dosis nicotine zorgt voor misselijkheid en braken.

Verslavend

Nicotine behoort tot de meest verslavende stoffen. Stoppen met nicotine zorgt voor ontwenningsverschijnselen zoals irritatie, hoofdpijn, angstgevoelens, cognitieve stoornissen en slaapverstoring. Deze symptomen bereiken hun piek na 2-3 dagen en verdwijnen meestal na 2–6 weken.

Risico's

Voor mensen is een hoge dosis nicotine giftig. Nicotine vertraagt de vernietiging van ongewenste cellen in het lichaam. Het grootste risico wordt echter gevormd door de andere stoffen in rookwaren. Deze stoffen, die in shag, sigaren of sigaretten verwerkt zijn kunnen kanker veroorzaken.

Nicotine kan van invloed zijn op de werking van sommige medicijnen (bijvoorbeeld sommige anti-psychotica). Vertel het uw behandelaar dus als u rookt of stopt met roken.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer