LSD

Wat is het?

LSD (lysergeenzuurdiethylamide) is een half-chemisch tripmiddel, dat afkomstig is van een natuurlijke schimmelsoort. Het is een reukloze, kleurloze en smaakloze vloeistof.

Gebruik

LSD wordt meestal als papertrip gegeten. Dit is een klein stukje (eetbaar) papier waarop wat vloeibare LSD is gedruppeld. Papertrips zijn er in verschillende sterktes. LSD wordt ook wel verkocht in de vorm van fel gekleurde, kleine tabletjes.

Werking

LSD werkt al bij uiterst kleine hoeveelheden van duizendste milligrammen. Na een half uur tot een uur begint de LSD te werken. De sterkste pieken vinden plaats 2 tot 6 uur na inname. Na 12 tot 24 uur is de LSD uitgewerkt. LSD wordt geslikt en bereikt via het bloed de hersenen. Daar beïnvloedt LSD de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Zenuwen doen dat met behulp van bepaalde stofjes. Deze stofjes worden overdrachtstoffen genoemd. LSD beïnvloedt vooral de werking van dopamine en serotonine.

LSD verandert de waarneming. Dingen worden kleurrijker en intenser gezien. Ze krijgen contouren, vervormen of stralen licht uit. De tijd lijkt heel langzaam te gaan of bijna stil te staan. Dit geeft soms gevoelens van eeuwigheid. De zintuigen lijken in elkaar te vermengen. Muziek wordt gezien, een foto gehoord en kleuren geroken. Soms zien gebruikers voorwerpen voor iets anders aan. Een elastiekje wordt een worm. Dit wordt een illusie genoemd. Ook kan iemand rare ideeën krijgen. De gebruiker denkt bijvoorbeeld dat hij misvormt is. Dit heet een delusie.

Het gebruik van LSD maakt iemand ook gevoeliger voor sferen en stemmingen. Dat kan grote vreugde met zich mee brengen. Bij een onprettige sfeer of gevoel kan het ook angst oproepen.
Over het algemeen heeft een gebruiker in de gaten dat de ervaringen door de drug veroorzaakt wordt en niet met de werkelijkheid overeenkomt. Bij een (te) grote dosis kan dit verschil verloren gaan hetgeen grote angst kan veroorzaken.

Daarnaast zorgt gebruik van LSD voor een versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk. Ook krijgt iemand wijde pupillen. Soms gaat iemand zweten. Ook voelen gebruikers zich soms duizelig en misselijk.

Verslavend

Een LSD-trip is zo'n buitengewoon intensieve ervaring dat het niet iets is wat iemand vaak doet. Kans op verslaving is er dan ook nauwelijks.

Wel treedt er snel gewenning op. Het lichaam went snel aan LSD. Al spoedig treden in het geheel geen tripeffecten meer op. De gewenning bouwt zich ook weer snel af.
 

Risico's

LSD kan verkeerd vallen. Dat kan vooral gebeuren als de gebruiker niet in een goede stemming is. Ook kunnen verborgen problemen of weggestopte ervaringen ineens naar boven komen. Ook kan het verschil tussen trip en werkelijkheid verloren gaan of kan de gebruiker het idee krijgen dat hij de controle over zijn gedachten verliest. Dit alles kan zeer angstig zijn. Het flippen gaat over wanneer de drug is uitgewerkt maar kan vele uren duren. We noemen dit een bad trip.

Ook kunnen er flashbacks optreden. Bij een flashback beleeft iemand de ervaringen van een vorige trip opnieuw. De flashback kan maanden en zelfs jaren na de trip optreden. Dit gebeurt meestal na stress of na het gebruik van een andere drug. Dat kan zeer hinderlijk zijn ook al omdat de gebruiker er geen controle over heeft. Geschat wordt dat zo'n 20 tot 64% van de LSD gebruikers last heeft van flash backs.

LSD kan bij personen die gevoelig zijn voor psychoses, een psychose oproepen. Ook kunnen mensen die psychotisch geweest zijn, na LSD gebruik, opnieuw terugvallen in hun psychose.
 

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer