Lachgas

Wat is het?

Lachgas wordt in de geneeskunde gebruikt als verdovend middel. Daarnaast wordt het gebruikt als drijfgas voor levensmiddelen. Bijvoorbeeld als gas in een slagroomspuit.

Gebruik

Lachgas wordt geïnhaleerd. Meestal uit een ballon waar lachgas in is gespoten. Door het lachgas zo lang mogelijk in de longen te houden wordt het sterkste effect bereikt.

De capsules waar het lachgas in wordt verkocht bevatten pure lachgas. Dit in tegenstelling tot het lachgas zoals bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Dat is vaak verdund met zuurstof. Daarom moet bij drugsgebruik ook af en toe gewone lucht worden ingeademd. Lachgas mag nooit direct uit de capsule worden geïnhaleerd. Het is dan zo koud dat de longen kunnen bevriezen.

Werking

Lachgas heeft een verdovende werking. Het zorgt voor een korte roes. Men krijgt een sterk maar kortdurend gevoel van blijdschap. De werkelijkheid wordt voor een korte tijd vervormd. Het effect treedt bij inademing snel in. Het houdt een aantal minuten aan. De bijwerkingen kunnen misselijkheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen en duizeligheid zijn.

Verslavend

Er ontstaat geen gewenning. Men heeft dus niet steeds meer lachgas nodig voor hetzelfde gevoel. Het risico op verslaving is klein.

Risico's

Het is bij gebruik belangrijk om niet direct uit een gastank of gaspatroon te inhaleren. Het gas is dan zo koud, dat de longen kunnen beschadigen. Bij lange termijn gebruik kan de aanmaak van rode bloedcellen worden verstoord. Ook is er kans op een verminderde vruchtbaarheid.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer