Ketamine

Wat is het?

Ketamine is een narcosemiddel in de vorm van tabletten, poeders en injectievloeistof. Het is dus een geneesmiddel en officieel alleen verkrijgbaar op recept. Het is een kleurloze heldere vloeistof. Het wordt ook wel K, Special K of vitamine K genoemd.

Gebruik

Van oorsprong werd ketamine als narcosemiddel in vloeibare vorm in de spieren gespoten. Wanneer ketamine als drugs wordt gebruikt wordt het meestal in poedervorm gesnoven. Het moet dan eerst drooggekookt worden.

Werking

Ketamine wordt door artsen gebruikt als narcosemiddel. Ketamine veroorzaakt hallucinaties. Gebruikers zien en horen dingen die er niet zijn. Daarom wordt het door artsen vaak tegelijk gebruikt met een middel dat deze hallucinaties onderdrukt.

Ketamine wordt niet alleen als medicijn gebruikt. Sommige mensen gebruiken dit middel omdat ze er lekker dromerig van worden. De werking van ketamine is afhankelijk van de gebruiker en de dosis. Bij hogere dosering kunnen heel andere effecten ontstaan. Soms zelf met een coma tot gevolg. Veel mensen ervaren een scheiding tussen lichaam en geest. Vaak gaat men op een andere manier bewegen omdat men zich wankel en zweverig voelt. Het kan ook misselijkheid en duizeligheid veroorzaken. Een bijeffect van ketamine is dat pijn niet gevoeld wordt.

Bump

Een lage dosis wordt ook wel bump genoemd. Vaak worden meerdere bumps achter elkaar gebruikt. Dit 'bumpen' kan leiden tot een tripeffect.

K-hole

Een zeer sterke ervaring met ketamine wordt ook wel een k-hole genoemd. Dit wordt vergeleken met een bijna-doodervaring. Er is vaak sprake van uittreding en het zien van een tunnel met licht aan het einde. Tijdens een k-hole kan de gebruiker niet praten en niet bewegen.

Verslavend

Het risico op verslaving is niet groot. Wel ontstaat er tolerantie bij langdurig gebruik. Men heeft dan steeds meer ketamine nodig voor hetzelfde gevoel.

Risico's

Veel mensen ervaren een scheiding tussen lichaam en geest en deze uittreding wordt niet door iedereen als positief ervaren. Men kan er bijvoorbeeld angstig van worden. De kans op een overdosis is vrij groot, waarbij men in coma kan raken. Zelf bij een kleinere dosis kan het zijn dat men zich niet meer kan bewegen. Bij braken is dit gevaarlijk omdat men in eigen braaksel kan stikken.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer