GHB

Wat is het?

GHB werd vroeger als slaapmiddel en verdoving gebruikt. Het had echter zoveel bijwerkingen, dat het niet meer op die manier gebruikt wordt. Het is beschikbaar als wit poeder of in flesjes. De vloeistof is helder en kleurloos en smaakt zout. Inmiddels wordt het middel ook als partydrug gebruikt. GHB komt regelmatig negatief in het nieuws als date rape drug.

Gebruik

GHB wordt gedronken. Soms puur (dan is zoute smaak duidelijk te herkennen) en soms verdund met een frisdrank. Op een lege maag zijn de effecten vaak sterker dan op een gevulde maag.

Werking

Een kleine hoeveelheid GHB zorgt voor een ontspannen en vredig gevoel. Ook kan het seksueel stimulerend werken. Bij een hoge dosering kan misselijkheid en duizeligheid optreden.

Bij GHB is de kans op een te hoge dosis vrij groot. Het is niet altijd bekend hoeveel van de werkzame stof er in het middel zit. Daarnaast is het verschil tussen een goede dosis en een dosis waarvan men bewusteloos raakt maar klein. Dit maakt de risico’s van het gebruik groot.

GHB zorgt voor versuffing en tijdelijk geheugenverlies. Ook worden angsten en remmingen verminderd. Hierdoor staat GHB ook bekend als date rape drug. Dit zijn middelen die stiekem worden toegediend bij een ander. Het wordt bijvoorbeeld tijdens het uitgaan in iemands drankje gedaan. Het doel is om het slachtoffer te verkrachten.
 

Verslavend

Bij intensief gebruik kan er sprake zijn van onthoudingsverschijnselen. Het risico op verslaving is niet groot.

Risico's

Bij een te hoge dosis kan men in coma raken. Als men moet braken, kan het braaksel in de longen terecht komen. Als GHB in combinatie met alcohol wordt gebruikt, is de kans groot op een ademstilstand. Alcohol versterkt de dempende werking van GHB.

Zoals hierboven al genoemd vormt het gebruik als date rape drug ook een risico voor onschuldige slachtoffers.
 

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer