Cocaïne

Wat is het?

Cocaïne is een wit poeder en wordt gewonnen uit de bladeren van de cocaplant. De cocaïne die op straat wordt verkocht is vaak vermengd met andere stoffen. Bijvoorbeeld bakpoeder of melkpoeder. Soms zitten er ook verdovende middelen doorheen gemengd, zoals lidocaïne. Andere benamingen voor cocaïne zijn coke, sos, sosa, sneeuw of wit.

Gebruik

Er wordt al sinds mensenheugenis op cocabladeren gekauwd in het hoge Andesgebied. De lucht is daar ijl. De cocabladeren maken ademen makkelijker.

Pure cocaïne kan op drie manieren worden gebruikt. Het kan worden gesnoven, of het kan worden gerookt. Ook kan het opgelost in water in het bloed worden gespoten. Als cocaïne wordt gerookt, is een groot deel verbrand voordat het in de longen terecht komt. Daarom wordt cocaïne vaak bewerkt tot ‘crack’ of ‘basecoke’. Dit is beter te roken.
 

Werking

Cocaïne heeft een stimulerende werking. De effecten van cocaïne zijn persoonsgebonden. Ze hangen onder andere af van het gewicht, de lichamelijke conditie en de verwachting van de gebruiker. Het snuiven van coke heeft na een paar minuten al effect en werkt ongeveer een half uur. Spuiten of roken werkt sneller en heftiger, maar werkt dan ook maar tien minuten. Voor de gebruiker werkt cocaïne op de korte termijn stimulerend. Ook onderdrukt het vermoeidheid en honger. Pijn is minder snel voelbaar. Men voelt zich energierijk en denkt de hele wereld aan te kunnen. Ook kan het gebruik seksueel stimulerend werken.

Als iemand veel cocaïne gebruikt, ontstaan heel andere effecten. De zin in seks kan geheel verdwijnen. Ook wordt iemand snel geïrriteerd. Het zelfvertrouwen kan overslaan naar overmoed. Als men zwaar gebruikt leeft men uiteindelijk in een schijnwereld. Contacten met anderen zijn oppervlakkig. Intieme gevoelens blijken achteraf schijn te zijn.
Op de lange termijn kunnen andere problemen optreden. Bijvoorbeeld gewichtsverlies, slapeloosheid, angst, achterdocht en agressiviteit. Stoppen na intensief gebruik kan tot een depressie leiden.
 

Verslavend

Cocaïne kan sterk verslavend zijn. Regelmatig gebruik kan leiden tot gewenning. Men heeft dan steeds meer cocaïne nodig om hetzelfde gevoel te krijgen. Bij verslaving aan cocaïne is er sprake van heel sterke trek. Dit wordt ook wel craving genoemd.

Er kunnen ontwenningsverschijnselen optreden als iemand stopt met cocaïnegebruik. Iemand kan bijvoorbeeld somber worden. De gebruiker kan nergens meer van genieten. Ook een gevoel van uitputtig en honger kan voorkomen.

Daarnaast kan een vicieuze cirkel ontstaan. Een voorbeeld; iemand gebruikt cocaïne om zijn zelfvertrouwen te verhogen. Hij heeft echter steeds meer nodig om dat effect te bereiken. Maar onzekerheidsgevoelens nemen toe naarmate vaker wordt gebruikt. Hierdoor zal de gebruiker nog meer cocaïne nodig hebben en komt dus in een vicieuze cirkel terecht. Er bestaat dan een groot risico op verslaving.
 

Risico's

Bij regelmatig gebruik kan de lichamelijke conditie achteruit gaan. De gebruiker vermagert en heeft een slechte weerstand. Ook trillingen of stoornissen in de beweging komen voor. Het hartritme kan verstoord worden. Mensen met een zwak hart, zwakke vaten, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie lopen extra risico’s.

Bij het snuiven van cocaïne trekken de bloedvaten in de neus samen. Hierdoor kan het slijmvlies in de neus beschadigen. Als cocaïne in de voorhoofdholte terecht komt kan het daar verstoppingen en hoofdpijn veroorzaken. Van slordig en vies spuiten kunnen spuitabcessen ontstaan. Dit zijn pijnlijke ontstekingen, die behandeld moeten worden.

Zwaar gebruik kan leiden tot psychotische klachten. Iemand kan beangstigende wanen hebben. Achterdocht kan omslaan in agressie. Bij zwaar gebruik kan men het gevoel hebben dat er zich beestjes onder de huid bevinden. Soms blijft iemand hierdoor krabben, vaak tot bloedens aan toe.
 

Cocaïne in combinatie met andere drugs

Soms wordt cocaïne gebruikt in combinatie met alcohol. Dat is extra belastend voor hart en lever. Alcohol verdooft en maakt dronken. De cocaïne pept weer op. Men voelt hierdoor minder van de alcohol en gaat dus door.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer