Cannabis

Wat is het?

De naam Cannabis komt van de plant waarvan het middel afkomstig is. Deze plant heet in het Latijn Cannabis Sativa. In Nederland wordt hij ook wel hennep genoemd. Van deze plan kan zowel hasj als weed worden gemaakt. Cannabis valt onder de softdrugs.

Hasj

Om hasj te krijgen, wordt de hars van de hennep te persen. Hasjblokken kunnen groot en klein zijn. De kleur varieert van lichtbruin tot zwart.

Wiet (Marihuana)

Wiet, ook wel marihuana genoemd, wordt verkregen door het verkruimelen van de vrouwelijke bloemtoppen van hennep. Het is groen tot bruin van kleur.

Gebruik

Hasj en wiet kunnen op verschillende wijze worden gebruikt. Een joint of stickie is tabak vermengd met cannabis, het roken hiervan wordt blowen genoemd. Cannabis kan ook worden gegeten, men verwerkt het bijvoorbeeld in een cake; spacecake. Het handelen in hasj of wiet is verboden, maar in Nederland wordt cannabis verkocht in coffeeshops aan mensen boven de 18 jaar met een maximum van 5 gram per klant. Coffeeshops mogen geen harddrugs verkopen. Nederland hanteert dit gedoog beleid in een poging te voorkomen dat gebruikers van softdrugs in aanraking komen met harddrugs.

Werking

Als men een stickie of joint blowt heeft dit zijn werking al na een paar minuten. Het effect houdt 2 tot 4 uur aan. Als men cannabis heeft verwerkt in eten begint het meestal na een uur te werken.

Het werkende bestanddeel van cannabis is THC. THC versterkt de stemming. Iemand die zich rot voelt, kan zich door THC nog rotter gaan voelen. Iemand die blij is, voelt zich door THC nóg blijer.

Kleuren en muziek worden vaak intenser beleefd. De fantasie slaat op hol en het gevoel voor tijd en ruimte verandert. Het kan zijn dat sommige gebruikers ineens zin hebben om heel veel te eten. Dit wordt ook wel ‘vreetkick’ genoemd. Ook de slappe lach kan voorkomen. THC heeft tevens een verdovende werking waardoor sommigen zich ermee kunnen ontspannen. THC zorgt voor verslapping van de spieren, een droge mond, rode ogen en een versnelde hartslag. De gebruiker kan soms ook angstig worden.

Iemand die onder invloed van cannabis is wordt ook wel ‘high’ genoemd. Omdat armen en benen na gebruik zwaar aanvoelen, wordt het ook wel ‘stoned’ genoemd. Stone is Engels voor steen. Het voelt alsof iemand stenen meesjouwt.

Verslavend

Cannabis kan verslavend zijn. Vooral mensen die cannabis gebruiken om de werkelijkheid te ontvluchten lopen een groter risico. Cannabis wordt dan gezien als het enige dat de moeite waard is in het leven. Tegenwoordig raken steeds meer jongeren verslaafd aan cannabis. Vooral aan nederwiet, omdat dit een hoog THC-gehalte heeft. Cannabis gaat daarmee steeds meer op een harddrug lijken.

Bij mensen die elke dag dagelijks veel cannabis gebruiken ontstaan er soms onthoudingsverschijnselen wanneer ze stoppen met gebruiken. Bijvoorbeeld angst, gewichtsverlies, rusteloosheid en slapeloosheid. Er treedt geen gewenning op. Men heeft dus niet steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te bereiken.

Risico's

Cannabis versterkt het gevoel. Iemand die zich niet goed voelt, kan door cannabis nog meer in de put raken. Iemand die teveel cannabis gebruikt, kan angstig of somber worden. Daarnaast kan iemand duizelig of misselijk worden. Soms raken gebruikers zelfs in paniek of vallen flauw.

THC vermindert de concentratie en het korte termijn geheugen. Ook kan de reactiesnelheid afnemen.  Het volgen van een gesprek is moeilijker. Ook logisch nadenken gaat minder goed. De kans op ongelukken wordt groter. Als men cannabis heeft gebruikt, mag men dan ook niet rijden.

Blowen zorgt voor een schadelijke rook in luchtwegen en longen. Deze rook is schadelijker dan tabaksrook en bevat meer kankerverwekkende stoffen. Cannabis kan bovendien de ontwikkeling remmen. Zo leert iemand die steeds blowt als het moeilijk wordt, niet om problemen op te lossen. Ook komen mensen die vaak gebruiken sneller in een sociaal isolement.

Sommige mensen hebben een aangeboren aanleg voor een psychiatrische stoornis. Voor hen geldt een extra risico. Het gebruik van cannabis kan dan invloed hebben op het ontstaan van zo’n stoornis. Bijvoorbeeld schizofrenie, depressie of een angststoornis.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer