Cafeïne

Wat is het?

Cafeïne zit in planten zoals de koffieplant en de theeplant. Het is een wit poeder met een bittere smaak. In het dagelijks leven komen we het tegen in koffie, thee, cola en energiedrankjes.

Gebruik

Cafeïne wordt meestal gedronken. Het zit bijvoorbeeld in koffie, thee, chocola en cola. Maar kan ook in ijsthee en energiedrankjes zitten. Soms wordt cafeïne in de vorm van pillen genomen, of in de vorm van kauwgom. Vaak om extra energie te krijgen. 

Werking

Cafeïne werkt 10-20 minuten na inname. Het werkt ongeveer een uur. Het geeft een opgepept gevoel. De vermoeidheid wordt minder en men voelt zich wakker. Het concentratievermogen stijgt en men wordt alerter. Cafeïne stimuleert namelijk het centrale zenuwstelsel, de ademhaling en de hartspier.

Als cafeïne in grote hoeveelheden wordt gebruikt kan dit op de lange termijn leiden tot slapeloosheid en rusteloosheid.
 

Verslavend

Cafeïne kan een lichte verslaving veroorzaken. Er treedt gewenning op. Iemand heeft steeds meer cafeïne nodig om hetzelfde gevoel te krijgen. Als iemand ineens stopt met het gebruik van cafeïne kan er hoofdpijn ontstaan (onthoudingsverschijnsel).

Risico's

Op de lange termijn leiden extreem hoge doseringen (bijvoorbeeld patiënten met ADHD gebruiken soms 40 koppen koffie per dag) tot aantasting van hart- en bloedvaten. Daarnaast kan het nervositeit, angst, onrust en slaapstoornissen veroorzaken. Mensen met hartklachten hebben een verhoogde kans op hartritmestoornissen.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer