Amfetamine

Wat is het?

Amfetamine (ook wel speed genoemd) is een synthetische drug. Dat betekent dat hij niet voorkomt in de natuur, maar kunstmatig wordt gemaakt. Het is te verkrijgen in poedervorm of als pil. Vroeger was amfetamine een erkend medicijn. Al bijna een eeuw geleden werd amfetamine voorgeschreven door artsen. Het heeft een verlichtende werking bij astma en bronchitis. Veel later kwam men erachter dat de bijwerkingen zeer ernstig waren. Inmiddels is het illegaal.

Gebruik

Meestal wordt amfetamine geslikt, maar het kan ook gesnoven of gespoten worden. Als speed wordt geslikt, begint het meestal na 15 tot 20 minuten te werken. Wordt het gesnoven, dan komt de speed via het neusslijmvlies in het bloed terecht. Het effect komt na een paar minuten. Als het in een ader wordt gespoten werkt de speed vrijwel onmiddellijk. In alle gevallen is de speed na ongeveer acht uur uitgewerkt.

Werking

Amfetamine heeft een stimulerende werking. De gebruiker krijgt veel energie, voelt zich helder en alert. Vaak is de concentratie beter en praat iemand veel. Honger wordt onderdrukt. De bijwerkingen zijn onwillekeurige bewegingen, zoals malen met de kaken. Ook kan iemand meer zweten en hartkloppingen en hoofdpijn krijgen. Ook slapeloosheid en een slechte huid komen veel voor als ongewenst effect. De lange termijn effecten zijn rusteloosheid en geprikkeldheid. Maar ook angst, achterdocht en agressiviteit.

Verslavend

Er bestaat een groot risico op verslaving. Regelmatig gebruik kan leiden tot gewenning. Men heeft steeds meer amfetamine nodig om hetzelfde gevoel te krijgen. Bij verslaving aan amfetamine is er sprake van heel sterke trek. Dit wordt ook wel craving genoemd.
Het gebruik van amfetamine zorgt nauwelijks voor onthoudingsverschijnselen.

Risico's

Het gebruik van amfetamine kan leiden tot lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld van hart, nieren en lever. Ook kunnen psychische klachten zoals paranoïde wanen optreden. Iemand ziet of hoort dan dingen die er niet zijn. Gebruik door mannen kan op de lange termijn erectieproblemen veroorzaken.

Amfetamine heft sombere gevoelens tijdelijk op. Op de lange termijn werkt dit echter averechts. Men kan er juist somberder van worden.
 

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer