Alcohol

Wat is het?

Alcohol is een heldere kleurloze stof die nauwelijks smaak heeft. Alcohol ontstaat door vergisting van vruchtensuikers of granen. In de natuur ontstaat een drank met een maximaal alcoholpercentage van 15%.

Om een hoger percentage alcohol (zoals in whisky en jenever) te krijgen moet men distilleren. Een gegiste drank wordt dan verhit totdat de alcohol verdampt. Alcohol verdampt eerder dan de rest van de drank. De alcoholdamp wordt opgevangen en afgekoeld. Hierdoor ontstaat een nieuwe drank met een hoger alcoholpercentage. Dit kan men een aantal keer herhalen. Zo kan een alcoholpercentage worden bereikt tot wel tachtig procent. Hoe hoger dit percentage is, hoe sterker de effecten.

Gebruik

Alcohol wordt altijd verdund gedronken. Pure alcohol is namelijk dodelijk. Alcohol is een middel dat legaal is in Nederland. Alcoholhoudende dranken mogen worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Alcohol is daarmee een maatschappelijk geaccepteerde drug.

Werking

Dempende werking/ ontremmende werking

Alcohol is een dempende drug. Het heeft een verdovende werking en neemt remmingen weg. Na 1 of 2 glazen voelt iemand zich ontspannen en gaat zich vaak losser gedragen. Alcohol kan ook het gevoel van depressie, angst en agressie versterken.

Via het bloed opgenomen

Alcohol wordt in het bloed opgenomen door zowel de maag als de darmen. Via de bloedbaan verspreidt de alcohol zich over het hele lichaam. Hoe meer alcohol iemand drinkt, hoe meer er in het bloed wordt opgenomen en hoe groter de effecten. Het effect van alcohol verschilt per persoon. Dit heeft onder andere te maken met lichaamsgewicht en de hoeveelheid lichaamsvocht.

De lever breekt alcohol af. Eén consumptie wordt in ongeveer 1,5 uur afgebroken. De afbraak van alcohol kan niet worden versneld door bijvoorbeeld een koude douche te nemen of door veel koffie te drinken.

In elk glas evenveel alcohol?

Bier bevat minder alcohol dan bijvoorbeeld jenever, maar het glas dat voor bier gebruikt wordt is ook veel groter dan een jeneverglaasje. Als iemand dus de glazen gebruikt die voor een drank bedoeld zijn, dan krijgt diegene per glas ongeveer evenveel alcohol binnen. Daarom zijn bijvoorbeeld likeurglaasjes zoveel kleiner dan een bierglas.

Een standaardglas alcohol leidt gemiddeld tot een promillage van 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen. Er zijn strikte regels over het toegestane promillage alcohol in het bloed bij het deelnemen aan het verkeer.

Verslavend

Als alcohol veel wordt gebruikt is er een grote kans op verslaving. Er treedt dan gewenning op. Er is steeds meer alcohol nodig om hetzelfde gevoel te krijgen. Bij verslaving aan alcohol is er sprake van heel sterke trek. Dit wordt ook wel craving genoemd.

Er kunnen ontwenningsverschijnselen optreden als iemand stopt met alcohol drinken. Deze zijn per persoon verschillend. Iemand kan bijvoorbeeld zweten, of misselijk zijn. Ook kan iemand zich somber of lusteloos voelen. Ook trillende handen komen veel voor. Als iemand erg lang alcohol heeft gebruikt, zijn de verschijnselen vaak erger. Soms komt een delirium tremens voor. Iemand ziet of hoort dan dingen die er niet zijn. 

Overzicht ontwenningsverschijnselen
Soort symptoom 24-48 uur na staken 48-72 uur na staken

Lichaam

 • transpireren
 • misselijkheid
 • braken
 • rillen
 • snelle hartactie
 • verhoogde bloeddruk
 • insulten
 • koorts
Acuut delier
 • motorische onrust: plukkerig
Geest
 • angst
 • opwinding
 • slapeloosheid
Acuut delier
 • verlaagd bewustzijn
 • angst
 • visuele hallucinaties

Risico's

Risico's op korte termijn

Op korte termijn heeft alcohol een aantal risico’s. De ontremming kan leiden tot ruzies of agressief gedrag. Doordat de reactiesnelheid afneemt, is de kans op ongelukken groter. Bijvoorbeeld bij werken met machines of in het verkeer. Ook ongelukken in en rondom het huis komen vaker voor.

De dag na het gebruik kan iemand last hebben van een kater. Iemand heeft hoofdpijn, is misselijk en moe. Ook is er vaak sprake van een slechte adem. Dit wordt ook wel kegel genoemd. De adem stinkt, ook de volgende dag nog, naar alcohol. In sommige gevallen treedt een black-out op. Iemand weet dan niet meer wat er de avond ervoor allemaal gebeurd is. Vaak kan iemand de dag erna ook moeilijker leren. Alcohol kan verder zorgen voor erectieproblemen en slaapproblemen.

Alcoholvergiftiging

Als iemand in korte tijd (binnen een uur) extreem veel drinkt, kan alcoholvergiftiging optreden. Daardoor raakt iemand bewusteloos en kan in coma raken en zelfs overlijden. Bij jongeren en/of mensen die niet gewend zijn aan alcohol, kan alcoholvergiftiging eerder optreden.

Lichamelijke beschadigingen

Iemand die veel alcohol gebruikt, kan beschadigingen van het maagslijmvlies, de lever, de hartspier en de hersenen krijgen. Als iemand zeer regelmatig veel alcohol gebruikt, is er meer kans op leveraandoeningen. Zeker wanneer dit gecombineerd wordt met roken, is er meer kans op kanker. Vooral kanker aan mond, keel, slokdarm, maag, lever en darmen.

Soms wordt het korte termijn geheugen aangetast. Dit kan leiden tot alcoholdementie of tot het Korsakov-syndroom. Het is dan moeilijk om dingen te onthouden en om dagelijkse dingen te plannen. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn voor het dagelijks leven.

Zwangerschap

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de baby een kleinere herseninhoud en een lager geboorte gewicht heeft. Ook kan er een ernstige afwijking ontstaan: het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Dit geldt voor drinken tijdens de gehele zwangerschap, juist aan het begin van de zwangerschap kan grote schade optreden.

Sociale problemen

Alcoholgebruik kan ook leiden tot sociale problemen. Het ongeremde gedrag kan leiden tot ruzies. Soms leidt het zelfs het verlies van werk. Of tot het verlies van een woning. 

Alcohol in combinatie met andere drugs

Soms wordt alcohol tegelijk gebruikt met opwekkende drugs, bijvoorbeeld cocaïne. Dit kan het effect van alcohol versterken. Iemand gaat dan bijvoorbeeld ongeremd gedrag vertonen. Het is moeilijk te voorspellen wat het effect precies is. Het is daarom gevaarlijk om alcohol met andere drugs te gebruiken.

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer