2CB

Wat is het?

2cb (of 2c-b) is een tripmiddel. Het wordt in pil of poedervorm gebruikt. Tot 1997 werd het in smartshops verkocht. Inmiddels is het illegaal. De sterkte wisselt per pil. Soms wordt het als XTC verkocht, maar dat is het niet. In lage doseringen lijken de effecten wel op die van XTC.

Gebruik

Meestal wordt 2cb als pil geslikt. Na ongeveer een uur gaat het dan werken. De effecten zijn sterker op een nuchtere maag, dan op een volle maag. Soms wordt het in poedervorm ook gesnoven. Dit is pijnlijk. Bij snuiven zijn er vaak meer nare effecten. 2cb werkt ongeveer 4 – 6 uur.

Werking

Bij een lage dosis lijken de effecten van 2cb op die van XTC. De gebruiker voelt zich vrolijk en alert. Vaak krijgt iemand ook meer zin in seks.

Bij hogere dosis werkt de drugs hallucinerend. Kleuren worden sterker waargenomen en vormen en gezichten veranderen. De effecten zijn beter stuurbaar dan bij LSD. Bij een (te) hoge dosis kan het tripeffect oncontroleerbaarder zijn.
 

Verslavend

Er ontstaan geen onthoudingsverschijnselen bij stoppen. De kans op verslaving is klein. Maar er treedt wel gewenning op. De gebruiker heeft dus steeds meer 2cb nodig voor hetzelfde effect.

Risico's

Bad trip

Het grootste risico van 2cb is een bad trip. In dat geval krijgt de gebruiker angstige hallucinaties en verliest de controle. Het risico op een bad trip neemt toe als de dosis hoger is. Ook wanneer iemand zich al niet goed voelde of in een verkeerde omgeving is.

Te hoge dosering

Omdat de sterkte van de pillen nogal wisselt is het moeilijk om de juiste dosering in te schatten. Dan kan makkelijk een (bad) trip optreden. Neem daarom nooit teveel en wacht het effect af.
 

Mist u iets in onze Kennisbank?  Of heeft u een opmerking over de tekst?  Vertel het ons: ehealth@antesgroep.nl        |        Disclaimer